´Theezeefje´ moet herseninfarct voorkomen.
Honderdduizenden herseninfarcten zouden jaarlijks voorkomen kunnen worden door een eenvoudig cilindervormig zeefje in de beide halsslagaders aan te brengen. Dat beweert het Israëlisch bedrijf MindGuard, dat het zeefje heeft ontwikkeld. De ”Diverter” moet kleine bloedstolsels tegenhouden op hun weg naar de hersenen.
Het wetenschapsblad New Scientist meldde vorige week dat de Diverter eind vorig jaar voor het eerst is geïmplanteerd bij een patiënt, een tachtigjarige vrouw. De Diverter is een cilinder met kleine gaatjes in de wand, zodat stolsels groter dan 0,3 millimeter tegengehouden worden. Met behulp van een katheter plaatst een chirurg de cilinder precies op de plaats waar de halsslagader vertakt in een slagader die de hersenen van bloed voorziet en een slagader die bloed in de richting van het gezicht voert.
Het zeefje houdt stolsels in de richting van de hersenslagader tegen en stuurt die in de richting van het gezicht, waar ze nauwelijks schade kunnen aanrichten. De gaten in het zeefje zijn wel zo ruim dat ze de gewone bloedtoevoer naar de hersenen niet hinderen, zegt het bedrijf, zich baserend op onderzoek bij varkens.
Twee op de vijf herseninfarcten worden veroorzaakt door bloedstolsels die vanaf het hart via de aortaboog naar de hersenen stromen. De Diverter zou bij patiënten met een hoog risico op een herseninfarct een veilig alternatief zijn voor bloedverdunners, aldus MindGuard. Theoretisch zou de Diverter een groot deel van de infarcten kunnen voorkomen, maar een uitvoerig onderzoek naar de veiligheid ervan is nog niet verricht. Een Britse deskundige van de Universiteit van Liverpool noemt als risico dat er een kans bestaat dat het zeefje dichtslibt. Bovendien kunnen er nog stolsels ontstaan in de hersenslagader voorbij de vertakking waar de Diverter is geplaatst. >
Bron:
www.refdag.nl
Dinsdag, 3 februari 2004 |
Textur |