Wat is Borderline...

De meeste mensen hebben wel eens last van onzekerheden, pas wanneer deze een belemmering gaan vormen voor de persoon zelf of zijn naasten kan er sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis.
Borderline is één van de soorten persoonlijkheidsstoornissen die er zijn.

Wat het eerst opvalt aan iemand met Borderline zijn zijn snelle stemmingswisselingen, zijn vaak veranderende mening en het impulsieve opzeggen van baan, relatie of vriendschap, schijnbaar zonder reden.

Borderliners hebben over het algemeen een eenzaam en leeg gevoel, zijn ontzettend bang om in de steek gelaten te worden en nemen het zekere voor het onzekere door zelf maar vast terug te trekken.
Zij kunnen heel enthousiast aan iets nieuws beginnen (baan, opleiding of relatie) en het soms een week later al niet meer volhouden.
Zij slapen slecht en hebben veel last van dissociatie of derealisatie.
Ook psychoses, angst-, dwang en eetstoornissen komen voor.

Borderliners zijn emotioneel te vergelijken met een kind en ontzettend snel gekwetst, een woord, blik of zelfs een beeld op tv kan hen plotseling doen omslaan van vrolijk naar vreselijk stil en depressief.
Als een Borderliner sterk gekwetst is en zich terugtrekt in zichzelf ontstaat het angstige en lege gevoel, de Borderliner heft dit vaak op door zichzelf te krassen of te branden, zodat hij tenminste weer iets voelt of om zichzelf te straffen voor dit gevoel.
Over het algemeen worden beschadigingen verborgen gehouden voor naasten, omdat erna de schaamte en het schuldgevoel er zijn.

Borderliners zijn vaak wanhopig, depressief en zien de toekomst als uitzichtloos, daarom is er vaak een intense doodswens.
Naar schatting 15% sterft door zelfdoding.
Echter door nieuwe therapieën, betere begeleiding, meer openheid over de stoornis en lotgenotencontact kan er uitzicht zijn op een betere toekomst.

De diagnose Borderline wordt over het algemeen pas gegeven rond het achttiende levensjaar, voor die tijd kan er wel Borderline in ontwikkeling zijn, maar de persoonlijkheid kan zich nog vormen in deze jaren en bovendien worden Borderline-symptomen snel verward met heftige pubertijdsverschijnselen.
Rond dit levensjaar zijn Borderliners over het algemeen zeer agressief door het idee niet gezien en niet begrepen te worden.
Echter door praten over de klachten kan de Borderliner zichzelf beter leren kennen, waardoor de toekomst wat minder uitzichtloos kan worden.
Hiervoor wordt steeds meer aandacht aan Borderline besteed binnen de psychiatrie, hulpverlening en ook via Lotgenotencontact.

Momenteel hebben naar schatting 150.000 Nederlanders de Borderline-persoonlijkheidsstoornis.


Textur